perjantai 11. maaliskuuta 2016

Ensimmäisiä sanoja

On ihana huomata kuinka paljon puhetta Abu jo tunnistaa. Alkuvuoden aikana poika on oppinut sanomaan jo muutamia sanoja, mutta suurin kehitys on ollut puheen ymmärtämisessä. Pojalle voi jo puhua päivän askareista ja hän ymmärtää jo tosi paljon! 



Abu on alkanut toistelemaan sanoja meidän (eli minun) perässä. Abu osaa jo osoittaa omaa nenää/korvaa, kun kysyn missä on nenä/korva. Abun suosikkikirjasta, Muumin kuvakirjasta, poika osaa sormella osoittaa kukkaa, palloa, taloa ja kalaa kun kysyn missä ne ovat. Hän tunnistaa jo yleisempiä sanoja ja lauseita. On kiva huomata, että poika ymmärtää kun hänelle puhuu. Kun sanon Abulle mennäänkö puistoon keinumaan, hän alkaa hymyilemään isosti ja sanoo "kiikaa". Valitettavasti itse en ymmärrä Abun jokeltelua ja välillä poika turhautuu kun hän osoittelee jotain pöydällä, enkä ymmärrä mitähän ihmettä nyt tarkoitetaan. 

Abun ensimmäinen sana oli tähti. Meillä oli jouluna koristeena tähden muotoiset jouluvalot, ja ilmeisesti ne olivat todella vaikuttavat kun poika oppi sanan heti. Aina kun mentiin makuuhuoneeseen, Abu sanoi hennolla äänellään "tähti" ja jäi tuijottelemaan valoja. Toisissa Abun nahkatossuissa on tähtiä, joten hän välillä nappaa ne käteensä ja toistelee tähti tähti. Viime aikoina poika on oppinut sanomaan kiitos, vaikka se kuulostaa enemmänkin "kiio":lta.. 



Suomi siis sujuu, mutta en usko että poika ymmärtää paljoakaan hindiä. Hindiä Abu kuulee huomattavasti vähemmän kuin suomea, joskus ainoa yhteys isäänsä on aamulla vaatteiden vaihtaminen. Mies tekee pitkää päivää töissä ja tulee yleensä kotiin juuri ennen Abun nukkumaanmenoaikaa. Pari touhuaa hetken yhdessä ennen kuin on aika aloittaa iltarutiinit. Monesti mies tulee vasta Abun nukkumaan menon jälkeen, joten kosketus toiseen kotimaiseen kieleen jää vähäiseksi. Viikonloput ovatkin isä-poika aikoja, minä teen useimmiten ainakin toisena päivänä omia juttuja kun mies hoitaa Abua. Miehen pitäisi katsella kuvakirjoja pojan kanssa ja toistella tavallisia sanoja, ehkä näin vähitellen poika oppisi myös sitä hindiä. 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti